Ciasto z wafelkami i galaretką

Ciekawy pomysł na stworzenie, gdy ma się ochotę na małe urozmaicenie smaku popularnych wafelków. Puszysty i delikatny biszkopt połączony z masą śmietankową i galaretką to prosta i smaczna kombinacja. Polecam!:)

ciasto-z-kremem-waflowym-i-galaretka-2

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Krem:

  • 500ml śmietany 30%
  • śnieżka
  • wafle familijne (np. śmietankowe)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie wrzucamy żółtka. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do blachy. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno ze śnieżką. Wlewamy ostudzoną żelatynę, a następnie do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Całość mieszamy łyżką do połączenia.

Przygotowaną masę śmietanową wylewamy na biszkopt.Odkładamy w chłodne miejsce. Zalewamy całość tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

ciasto-z-kremem-waflowym-i-galaretkaciasto-z-kremem-waflowym-i-galaretka-3

źródło: pasjakobiety.blogspot.com

Dodaj komentarz